Maszynka do miesa 10

Wilk do ciała więc nic dziwnego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest dobrze poważniejsza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży wybór wilków na placu pozwoli na dobór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu godzina na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) a nie wymaga sporego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można szybko zdemontować, co dużo ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, oddziałuje na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze zwykli nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka jakość wykonania decyduje o dużej odporności maszyny. Jak każde dania wykorzystywane w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia wkłada się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a potem ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest składane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od gatunku mięsa kieruje się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w drugie akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To zwykłe urządzenie, dostępne w dostępnych cenach, brane w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką skalę kiedy w licznych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów a zagranicznych ulepszaczy.